Aki keres, az talál: Bibliai közmondások szótára - T. Litovkina Anna (Tinta Könyvkiadó) (9789634091059)

2.990 Ft
Kedvezmény
A felújítás alatt nem rendelhető
Leírás
  • Vonalkód: 9789634091059
  • Kiadás éve: 2017
  • Kiadó: Tinta Könyvkiadó
  • Kötésmód: puhafedeles
  • Szerző/Szerkesztő: T. Litovkina Anna
  • Terjedelem: 226 oldal

Leírás:

 

A Biblia az emberiség legnagyobb hatású könyve. A közel fél évezrede magyarul is olvasható Szentírás igen nagy hatást gyakorolt nyelvünkre. Írók, költők építették be műveikbe a bibliai szófordulatokat. A Biblia mindkét részében, az Ó- és az Újtestamentumban található bölcsességek, szentenciák önálló életre keltek nyelvünkben. 

Nem is gondolnánk, hogy a mindennapi életben használt közmondások között milyen sok a bibliai eredetű, pl.: Aki nem dolgozik, ne is egyék. Ebül szerzett jószág ebül vész el. Nyugtával dicsérd a napot. Senki sem próféta a saját hazájában. 

Az Aki keres, az talál című válogatás 213 bibliai eredetű közmondást tartalmaz rövid magyarázattal és pontos bibliai forrásokkal. A kötetet tartalmas elméleti tanulmány vezeti be. A szótári részt teljes körű szómutató követi, amely feltünteti az adott szót tartalmazó közmondásokat.  

A kötet a széles olvasóközönség számára készült. A nyelvészek, irodalmárok, történészek, újságírók, közmondáskutatók és a magyar nyelv tanárai mellett hasznát vehetik az iskolások, egyetemisták, valamint a Biblia, a magyar irodalom és a magyar nyelv iránt érdeklődők. 

T. LITOVKINA ANNA a Selye János Egyetem (Révkomárom, Szlovákia) docense. Magyarországon és külföldön egyaránt elismert közmondáskutató. A Tinta Könyvkiadónál jelent meg a Magyar közmondások nagyszótára című népszerű könyve. 

(Az Ékesszólás Kiskönyvtára 48.)