Veszelszki Tibor logo

Az Ecclesia Szövetkezet története

Az Ecclesia Szövetkezetet 155 katolikus pap 1951. szeptemberében alapította meg. Az elfogadott alapszabály szerint a szövetkezet célja, hogy az egyházközösségeket, plébániákat, papságot, valamint a híveket kegyszerekkel és segédeszközökkel, valamint liturgikus könyvekkel, nyomtatványokkal ellássa. Az üzletrészek névértékét kezdetben 100 Ft-ban határozták meg. A szövetkezeti tag vásárlása után 5%-os visszatérítést kapott és a részjegyek után – az év gazdasági eredménytől függően – a közgyűlés által megállapított osztalék járt.

A szövetkezet megalakulását az tette szükségessé, hogy a háborút követő években államosították, illetve megszüntették azokat a kiskereskedéseket, amelyek korábban a liturgikus helyeket, eseményeket és híveket az általánosan használt liturgikus eszközökkel, kegytárgyakkal ellátták.

A szövetkezet boltja 1951. októberében kezdte meg működését a főváros központjában, ahol – a rövid időn belül közismertté váló – üzletet mind a helybeli, mind a vidéki hívek és papok könnyen megtalálták. A bolt központi fekvése a későbbi idegenforgalom szempontjából is előnyösnek bizonyult. A szövetkezet működését az  alapítástól a rendszerváltozásig a Belkereskedelmi Minisztérium és az Állami Egyházügyi Hivatal kiemelten felügyelte.

A gazdálkodás megindításához a szövetkezet részére 5 millió forint összegű hitelt folyósítottak, és áruhitelként átadták az államosított magáncégek árukészletét. Az összevont hitelek utolsó részletét szövetkezet 1965-ben fizette vissza.

Az első évek 2-3 milliós árbevétele folyamatosan emelkedett és a gazdálkodás minden évben nyereséges volt. Az évek során a szövetkezet taglétszáma is fokozatosan növekedett.

A szövetkezet kereskedelmi tevékenysége 1958-ban könyvkiadói, valamint egyházi ruhakészítői tevékenységgel bővült.

A szövetkezet a következő évtizedek során – átlagosan 25 alkalmazottal – az említett gazdálkodási körökben folyamatosan növelte árbevételét és nyereségét. Jelentősen növekedett az árbevétel a 80-as évek során, amikortól lehetőség nyílt a könyvkiadói tevékenységet az évi 3-5 példányról 15-18 példányra emelni. Ezektől az évektől kezdve vált igen sikeressé az ún. „antik profil”, a bizományi konstrukcióban átvett műtárgyak, kegytárgyak értékesítése, mely az árbevétel közel 30%-át tette ki.

A 80-as évek végétől a szövetkezet gazdálkodásában jelentősen változott a helyzet. Az addigi szoros, hatósági engedélyekhez kötött tevékenységet a szövetkezetnél is a piacgazdálkodás követelményei váltották fel. A kialakult versenyben a szövetkezet – minden évben pozitív eredményt ért el és eredménytartalékát folyamatosan növelte. A 90-es évek végén az évi árbevétel 100 millió Ft-ot tett ki.

A szövetkezet taglétszáma akkoriban elérte a 600 főt. Az 1992. évi szövetkezeti törvény változása kapcsán ez a taglétszám lecsökkent 300 főre, majd a későbbiekben – elhalálozás következtében – 160 főre csökkent a tagok száma.

A szövetkezet a 2000-es évektől nehéz időszakokat is átvészelt. A piac változásával, a konkurencia megjelenésével nehéz gazdasági helyzetbe került a cég.  Ebből a nehéz helyzetből végül az  Ecclesia hittankönyvek megjelenése hozta vissza a Szövetkezetet.

Jelenleg az Ecclesia Szövetkezet taglétszáma 51 fő. A vállalkozás árbevétele folyamatos növekedést mutat. Célunk, hogy a hozzánk betérő érdeklődőket továbbra is kiszolgáljuk a tőlünk megszokott minőségi árukészlettel. Várjuk szeretettel régi és új vásárlóinkat a belváros szívében található üzletünkben és webáruházunkban.

ecclesia logo es szoveg