Csipkebogyó: „Több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, valamint bármely főzeléknövény. Általános erősítő legyengült állapotban vagy különböző betegségek után.” (Rápóti-Romváry: Gyógyító növények)
Teakeverék összeállításánál alkalmazták az un. Bürghi törvényt, mely kimondja: “azonos gyógyhatású, de különböző gyógynövényeket, ha célszerűen keverünk össze (gyógynövény társítás), akkor erősebb hatást érünk el, mintha a keverékben szereplő gyógynövényeket külön-külön alkalmaznánk”.
Derűs ébredés: a napi C vitamint a csipkebogyó biztosítja, amit a körömvirágszirom bélrendszerre gyakorolt jótékony hatásával egészítettünk ki.
Elkészítés: Készítheti hagyományosan forrázással is, viszont a C-vitamin és egyéb gyümölcssavak kioldódása érdekében előnyösebb hideg vízben legalább 12 órát áztatni. Ezt követően ismét felmelegíthető! Személyenként egy csészényi vízhez (2 dl) 1 -2 teáskanálnyi teakeveréket adhatunk.